Thursday, September 20, 2012

Sahabat..

Assalamualaikum..Sanah Helwah Ya Ukhti..

Tertarik dgn sepotong ayat ni..

"Sebaik-baik TEMAN adalah..TEMAN yg mampu untuk memimpinmu ke arah kebaikan.."

kata orang klu kita berkawan kerana Allah tidak akan wujud perasaan iri hati,cemburu,hasad dengki dengan apa yang dia ada malah kita akan berlapang dada bila bersama dia..

hakikat yang sering kali kita perlu lalui dlm persahabatan..sentiasa give n take..Ya benar mungkin dia sedang marah..memberontak seketika..mendiamkan diri..menjauhi dirimu..tapi bknlah bermaksud dia sedang memusuhimu..Percayalah..seorang sahabat sentiasa menyayangi teman2nyer..jika dia sememang tulus dalam mengikat ukhwah persaudaraan dengan kamu..

Cuma..dia perlukan waktu..untuk singkirkan segala perasaan..segala prasangka yang dia rasakan tentang dirimu..Maka bila tiba saat dia sedar akan kesalahan dirinya..Jangan pula kamu menghukum dia..dengan menjauhi dirinya..Setiap insan hadir dengan pelbagai kelemahan..tegurlah dia selagi mana termampu..Agar dia boleh perbaiki kelemahan dirinya..janganlah kamu menjatuhkan hukuman ke atas dirinya..hingga dia sendiri..terpinga2..Salahkah aku??..

Satu hal juga, bila kawan mempercayai dirimu, dia menceritakan masalahnya kepada kamu..nasihatilah dia..agar dia membuat pertimbangan yang betul..TAPI..jangan pula kamu menjadi duri dalam daging..menceritakannya kepada orang lain..

Entri kali ini..saya tujukan buat semua sahabat2 saya..saya minta maaf..jika saya tidak mampu menjadi sahabat yg baik...malah sentiasa khilaf dalam perbuatan..Tegurlah saya..Saya sgt terbuka dengan mana2 individu yang berbesar hati untuk menyedarkan saya dari kesilapan..Supaya saya boleh perbaiki segala kelemahan dalam diri..

*Marah itu sifat semulajadi manusia..Namun percayalah..apa yang dirasakannya saat itu..berakhir disitu sahaja..Sebab besar pahala untuk kita sentiasa saling memaafi..

^__^..Sekian..


No comments:

Post a Comment